PO RUSSKIPOLSKIFRANCAISDEUTSCHENGLISHČESKY ÚVODNÍ STRANA MORAVSKOSLEZSKY KRAJ ZLINSKY KRAJ OLOMOUCKY KRAJ JIHOMORAVSKY KRAJ PARDUBICKY KRAJ KRALOVEHRADECKY KRAJ LIBERECKY KRAJ VYSOCINA PRAHA STREDOCESKY KRAJ USTECKY KRAJ JIHOCESKY KRAJ PLZENSKY KRAJ KARLOVARSKY KRAJ FOLKLORNÍ SDRUZENÍ ČESKÉ REPUBLIKY CESKY ROZHLAS BESKYDY-VALASSKO SLEZSKA HARTA CZECH TOURISM
Čtvrtek 28.03.2024
Vyhledávání
  Vyhledávací centrum
Rejstřík ČR
ZÁKLADNÍ INFORMACE
  Základní informace o ČR
Česká NEJ
Kraje ČR
Turistické regiony
Turistické oblasti
Města a obce
Euroregiony
Mikroregiony a sdružení
Pohádkové regiony
AKTUALITY A AKCE
  Aktuality
Databanka akcí
Folklorní akce a festivaly
Turistické akce
PRAHA SRDCE EVROPY
  Město PRAHA
Pražská informační centra
Kalendář akcí v Praze
Lázeňství
  Lázeňská zařízení
Zdravotní pojištění
Kongresová turistika
  Výstavy a výstaviště
Kongresová centra
Výstavnictví a propagace
Kongresy a konference
Veletrhy a výstavy
Turistika a volný čas
  Informační centra
Kultura a zábava
Památky UNESCO
Památky a architektura
Církevní památky
Hrady a zámky
Aktivní dovolená
Pěší turistika
Agroturistika
Cykloturistka
Vodní turistika a sporty
Vinařská turistika
Sport a relaxace
Klub českých turistů
Cestovní kanceláře
Folklor a tradice
  Folklorní sdružení
Folklorní soubory
Folklorní festivaly
Lidové tradice a zvyky
Lidová řemesla a výrobky
Příroda a její ochrana
  Biosférická rezervace UNESCO
Chráněná krajinná území
Přírodní zajímavosti
Jeskyně a propasti
Vrcholy, hřebeny, sedla
Fauna a flora
Naučné stezky
Ubytování a stravování
  Autokemp, kemp, tábořiště
Hotely, penziony
Chaty a chalupy
Rekreační areály
Další ubytování
Restaurace
Příjemné posezení
Gastronomické speciality
Obchod a služby
  Služby motoristům
Nákupní centra
PODPORA PODNIKÁNÍ
  Investiční příležitosti
Finanční sektor a pojištění
Nemovitosti na prodej
Průmyslová výroba
Potravinářská výroba
Království perníku

Lurdská jeskyně na Starém Revízu [ Jeskyně ]

Lurdská jeskyně na Starém Revízu
Lurdská jeskyně na Starém Rejvízu, u místa zvaného Josefovy skály, byla zbudována v roce 1908 ke i výročí rejvízského kostela, a k padesátiletému vzniku poutního místa v Lurdech. Slavnostní ote. se konalo v roce 1909. Jaká mimořádná událost se v místě u Josefových skal stala, není známo. Známá je ale skutečnost, že lidé žijící v nepříznivých drsných podmínkách této horské oblasti dobře věděli o schopnostech nadpřirozené ochrany a uzdravující moci Panny Marie, prostřednictvím vybudovaných svatostánků, symbolů proseb, díků a uctívání, se k ní obraceli o pomoc. Od roku 1909 vznikala tradice vynášení sošky Panny Marie Lurdské k Lurdské jeskyni. Vždy 1. května rejvízský farář Jeroným Pavlík vyzvedl sošku z místního kostela a s procesím věřících za zpěvu modliteb ji vynesl k Lurdské jeskyni, kde ji umístil nad zhotovený oltář. Od tohoto dne sloužilo místo '-- upřímné zbožnosti, modlitbám a duchovnímu odpočinku věřících. Ve výklenku na skále stála asi 80 -i vysoká soška Panny Marie Lurdské, kolem ní byl vytvořen klenutý šípkový keř s rozkvetlými růžemi. Pod soškou byl zhotoven kamenný oltář. Kámen nebyl kamenicky opracován, jen volně naskládán a zabetonován. Místo u Lurdské jeskyně sloužilo vždy do 31. října, kdy pan farář opět s procesím věřících odnesl sošku zpět do kostela Panny Marie na Rejvízu.
Místo přestalo plnit svoji funkci po odsunu původního obyvatelstva a s nástupem nového totalitního režimu v roce 1948, kdy mnohé náboženské jevy byly považovány za přežitek a tmářstvi. Dlouhá léta dřímá místo u Lurdské jeskyně v zapomnění, pod ochranou vysokých hučících hvozdů a mlčícího skalního masívu. Dnes už málokdo věří na zázraky, ale znovuobjevení Lurdské jeskyně v roce 2003 bylo malým zázrakem.
V roce 2006 Lurdská jeskyně ožívá, začíná se psát její nová historie. Členové občanského sdružení .Příznivci kamenických a sochařských děl na Jesenicku" začínají plnit svůj program, přispívat k zachování kulturního dědictví regionu záchranou památek místního významu. Ve spolupráci s Lesy ČR s. p., Lesní správou Jeseník se začalo dne 13. května 2006 pracovat na obnově s cílem co nejvíce zachovat historický vzhled obnoveného místa. Byl zbudován nový přístupový chodník a z místních břidlic, kvarcitů a křemenů byl postaven nový oltář. Do parapetu oltáře byly symbolicky zazděny dva kusy bílého mramoru, zbytky dlažby z kaple Sv. Anny v Horním Údolí. Místo sošky byl nad oltář umístěn obraz Panny Marie Lurdské, dílo člena PKSDJ. V prostoru Lurdské jeskyně byla
vytvořena malá geologická expozice s historickými artefakty - zbytky původního oltáře a mramorový podstavec, na kterém stála soška Panny Marie Lurdské. Dílo bylo dokončeno po čtyřech měsících usilovné práce. Slavnostním otevřením a vysvěcením Msgr. Antonem Ottem dne 28. září 2006 se stává Lurdská jeskyně opět přístupnou veřejnosti.
I když je toto skromné místo stále částečně zahaleno i navštěvováno Jak věřícími, tak i turisty, kteří projeví zájem Lurdská jeskyně na Starém Rejvízu bude sloužit svému účelu.
Příznivci kamenických a sochařských děl na Jesenicku.
Lurdská jeskyně na Starém Revízu

UMÍSTĚNÍ


Typ záznamu: Jeskyně
AKTUALIZACE: Leo Dedek (OS Oblík, IC Osoblažsko) org. 56, 29.09.2009 v 20:37 hodin
Copyright 1998-2024 © www.infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule ®
VELETRHY
FOLKLORNÍ AKCE A FESTIVALY
TURISTIKA